Yrityksen perustaminen

Kiinnostaako yrityksen perustaminen? Silloin sinun täytyy tietää muutama asia arvonlisäverosta. Kokosimme sinua ajatellen tämän kirjoituksen.

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen tarkoittaa monesti puhekielessä sitä virallista osuutta.

Lisää vinkkejä, jos yrityksen perustaminen kiinnostaa.

Mitä yrityksen perustajan täytyy tietää arvonlisäverosta

Yrityksen perustajan tulee tietää arvonlisäverosta ainakin seuraavat asiat:

1. Mikä alv on

Arvonlisävero (lyhennettynä alv) on tuotteen tai palvelun arvonlisää verottava vero. Se lisätään tuotteen myyntihintaan. Veron suuruus perustuu sen verokantaan. Käytännössä se on kulutusvero. Sitä käytetään yleisesti tavaroiden ja palveluiden kulutuksen verotuksessa.

2. Miten alv toimii

Arvonlisävero on välillinen vero eli se siirtyy aina tuotteen tai palvelun loppukäyttäjän (ostajan) maksettavaksi. Veroa kuitenkin kantavat arvonlisäverovelvolliset yritykset. Näiden yritysten tulee lisätä veromäärä hintoihin. Myydyistä tuotteista tai palveluista sitten maksetaan verojen osuus valtiolle verotuloina.

Vaikka veroa kannetaan kaikista tuotannon ja jakelun vaiheista, ei se kuitenkaan kertaannu, koska yritykset voivat vähentää veroa. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys voi vähentää myynnissä kertyneen veron määrän ostoihin käytettyihin veroihin.

3. Alv kannat

Arvonlisäverolla on Suomessa periaatteessa kolme kantaa. Ne ovat 10 %, 14 % ja 24%. Toki jotkin asiat ovat verottomia eli 0%. Kantojen veroprosentti koskee seuraavia asioita:

24 % – Yleisverokanta

14 % – Elintarvikkeet ja rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut

10 % – Koskee useita eri tuotteita ja palveluita. Tarkka lista on tämä:

  • henkilökuljetus,
  • majoitustilan tai käyntisataman käyttöoikeuden luovuttaminen,
  • palvelu, jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen,
  • teatteri-, sirkus-, musiikki- ja tanssiesitysten, elokuvanäytösten, näyttelyjen, urheilutapahtumien, huvipuistojen, eläintarhojen, museoiden sekä muiden vastaavien kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien ja laitosten pääsymaksut,
  • lääke,
  • kirja,
  • Yleisradio Oy:n valtion televisio- ja radiorahastosta saama määrä ja Ålands Radio och TV Ab:n saama korvaus Ahvenanmaan maakunnan hallituksen kantamista televisiomaksutuloista,
  • AVL 79 c §:ssä tarkoittaman taide-esineen luovutus ja maahantuonti sekä yhteisöhankinta muulta kuin verovelvolliselta jälleenmyyjältä silloin, kun suorittajana on tekijä tai hänen oikeudenomistajansa taikka satunnaisesti muu elinkeinonharjoittaja kuin 79 a §:n 3 momentissa tarkoitettu verovelvollinen käytettyjen tavaroiden, taide-, keräily- tai antiikkiesineiden jälleenmyyjä,
  • tekijänoikeuden haltijoita edustavan järjestön saama AVL 45 §:n 1 momentin 3–5 kohdassa tarkoitettu tekijänoikeuteen liittyvä korvaus
  • vähintään kuukauden ajaksi tilatut sanoma- ja aikakauslehdet

4. Arvonlisäveron laskeminen ja alv laskuri

Katso kuinka arvonlisäveron laskeminen tapahtuu.

Voit myös hyödyntää ALV laskuria, jonka löydät täältä.

Oman yrityksen perustaminen

Oma yrityksen perustamisen ei tarvitse olla vaikeaa, kallista tai liian riskialtista. Itseasiassa sen voi tehdä halvalla tai jopa täysin ilmaiseksi. Siinä tapauksessa on tärkeää löytää toimiva idea, joka kerää asiakkaita heti. Se on helppoa tehdä testaamalla. Lisäksi yrityksen perustamisen kanssa voi hieman kikkailla ja myös siinä vaiheessa säästää arvokasta pääomaa muuhun tarkoitukseen.

Jos oman yrityksen perustaminen kiinnostaa tällä tavalla, kannattaa lukea seuraava artikkelikokonaisuus:

Lue kuinka oman yrityksen perustaminen tapahtuu.

Löydät linkin takaa yhdeksi oppaaksi kirjoituksen artikkelisarjan oikeiden yrittäjien kokemuksista.

Leave A Response