Arvonlisäveron palautus

Tämä artikkeli kertoo kuinka arvonlisäveron palautus toimii käytännössä.

Arvonlisäveron palautus

Arvonlisäveron palautuksia tehdään yrityksille. Yrityksen maksavat sitä verotilille. Palautuksia tulee, jos yhden kohdekauden vähennettävät verot ovat suuremmat kuin suoritettavat verot. Palautuksista ei tehdä minkäänlaisia erillisiä ilmoituksia vaan jokaisen kauden vero ilmoitetaan normaalisti kausittaisella veroilmoituksella. Yritykset voivat kuitenkin vähentää palautukseen oikeuttavia arvonlisäveroja muista veroista, jotka maksetaan verotilille. Tämä tapahtuu ennen kuin kohdekauden verot maksetaan.

Verojen palautettava osuus maksetaan palautuksen yrityksen pankkitilille verotililtäsi. Lähtökohtaisesti kuitenkin verottaja tarkistaa ettei sinulla ole erääntyneitä veroja maksettavana. Mikäli niitä on, vähennettään ne verotililtäsi muutoin palautukseen tulevista varoista.

Arvonlisäveron palautus verotilille

Hyväksytty palautuksen määrä kirjataan verotilille. Se merkitään hyvitykseksi. Joskus verottaja voi pyytää sinulta vielä erillistä selvitystä ennen kuin palautus hyväksytään. Silloin kirjaaminen tapahtuu vasta lisäselvityksen saapumisen jälkeen, kannattaa siis toimia nopeasti.

Hyvityskorkoa arvonlisäveron palautukselle

Palautukset ovat oikeutettuja myös hyvityskorkoon. Hyvityskorkoa maksetaan arvonlisäverolle, mikä on verotilillä kohdeveron eräpäivää seuraavasta päivästä aina päivään, jolloin hyvitys käytetään muiden verojen suorittamiseen tai sitten palautukseen takaisin yritykselle.

Kohdekauden veron eräpäivä on kohdekautta seuraavan toisen kuukauden yleinen eräpäivä eli 12. päivä tai sitä seuraava pankkipäivä. Tämä on myös päivä, josta hyvityskorko lasketaan. Käytännössä hyvityskorkoa saa tammikuun veroista 13.3 alken, jos kohde kausi on kuukausittainen. Jos kohdekausi on neljännesvuosi, saa hyvityskorkoa vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä 13.5 alkaen.

Mikäli ilmoitusjakso on yksi vuosi, lasketaan arvonlisäveron eräpäiväksi helmikuun viimeinen päivä. Luonnollisesti hyvityskorko alkaa pyörimään ensimmäinen päivä maaliskuuta.

Leave A Response